Zelená voda v jezírku

12.02.2019

Příčina zakalení a zelenání vody v zahradním jezírku je pozdní jaro, právě krásně kvetoucí rostliny produkující pyl.

Spousta z vás si řekne, co dělám špatně? Jezírko i filtrace po zimě vyčištěné, nastartované bakteriemi a voda krásně čistá. A po necelém měsíci najednou se křišťálově čistá voda v jezírku mění, snižuje se průhlednost a pomalu se zakaluje. Jak to? Vždyť filtrace běží a rostliny krásně rostou.

Bohužel pokud začnou vodní rostliny kvést, již nepotřebují tolik výživy a z vody takřka přestanou odebírat živiny.  Ano, příčina je pozdní jaro, právě krásně kvetoucí rostliny produkující pyl. Pyly nedělají problémy jen alergikům, ale i čistotě vody v jezírku. O to je to horší, pokud máte v okolí jezírka jehličnaté lesy anebo nekonečné žluté lány řepky. Pyl jako pohlavní buňka rostlin je velmi bohatý na živiny a hlavně fosfor, díky malému rozměru uvolňuje pylové zrno do vody velké množství živin. A pokud nemáme opravdu hodně předimenzovanou filtraci, tak ten nápor živin jezírko nezvládne a voda se zakalí či zezelená nárůstem kokálních řas (zelená voda). Taky krmení ryb a k tomu se přidá i jejich tření, které rovněž do vody s jikrami vypouští velké množství živin. A mnohdy nepomůže ani UV lampa.

Tohle všechno jsou příčiny zelenání a zakalení vody v jezírku, které přináší jedno z nejkrásnějších období v roce, pozdní jaro. Home pond vám nabízí rychlou pomoc, jak mít opět křišťálovou vodu.

Zde je návod:

1. Aplikujte BRILLIANT POND, zprůhlední zakalenou vodu a adsorbuje fosfor jakož to    hlavní příčinu zelenání vody. Část kalu seberte z hladiny jemnou síťkou.

2.  Druhý den přidejte bakterie BACTER POND, pro opětovné nastavení rovnováhy v jezírku.

Článek převzat s laskavým svolením firmy Home Pond.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map