Vodní rostliny

08.02.2019

Hlavní funkce vodních a bahenních rostlin je dekorační.

Rostliny v jezírku rozdělujeme na vodní a bahenní.

Vodní rostliny: mezi nejčastější zástupce patří lekníny a stulíky, které rostou ve větších hloubkách. Lekníny a stulíky si, narozdíl od bahenních rostlin, berou živiny převážně ze substrátu, ve kterém jsou vsazeny. Proto doporučujeme je sázet do větších (40-100 litrů) a neděrovaných nádob. Na dno nádoby umístíme vhodné hnojivo (hnůj, rohovina, atp.), další vrstvu tvoří kvalitní substrát pro vodní rostliny, do kterého je rostlina vsazena, vše je uzavřeno vrchní vrstvou tvořenou kamínky (kačírek, štěrk, atd..). Takto zasazenou rostlinu řádně prolijeme a umístíme do jezírka. Hloubka pro výsadbu se liší dle jednotlivých druhů. U minileknínů je hloubka cca 20-25 cm, klasické lekníny a stulíky vyžadují nejčastěji hloubku 40-100 cm. Pro maximální množství květů doporučujeme každé 3 roky rostlinu přesadit.

Bahenní rostliny: jedná se hlavně o rostliny, které se vysazují do pobřežních zón. Nevyžadují substrát, ideální je sázet je přímo do kačírku, případně do perforovaných květináčků. Vysazené rostliny není potřeba hnojit, potřebné živiny si berou přímo z vody. Bahenních rostlin je velké množství a každá snese jinou hloubku. Všeobecné doporučení pro výsadbu: umístit rostliny do kačírku tak, aby kořeny rostliny byly celé ponořené pod vodou a zelená část byla celá nad hladinou. Při tomto způsobu výsadby si rostliny časem samy najdou nejvhodnějí místo pro svůj růst. 

Péče o rostliny na konci vegetačního období:

  • lekníny a stulíky ostříháme a ponecháme na místě, pouze zakrslé a citlivé druhy leknínů umístíme zaplavené do místa, kde nehrozí promrznutí a přečkají zimu (sklep, garáž...)
  • bahenní rostliny ostříháme u země, citlivé druhy přikryjeme chvojím, případně umístíme na místo, kde bez problému přečkají zimu.

 

Použití rostlin pro čištění skrz štěrk (tzv. kořenových čističek) není vhodné řešení pro dlouhodobé udržení kvality vody v jezírku. Tyto zóny s kačírkem (štěrkem) se časem zanášejí a nefunguje zde mechanicko-biologické čištění a z čistého jezírka se zanedlouho stává kalný rybník. Pro udržení kvality vody v jezírku nelze tento způsob filtrace doporučit.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map