Vnitřní parazitární choroby

31.10.2011

Přehled vnitřních parazitárních chorob.

Krevničky

Jde o prvoky měřící zhruba 30 - 70 mikrometrů. Tito miniaturní bičíkovci vegetují v krevním řečišti, kde se živí červenými krvinkami ryb. Tato choroba se u dospělých kaprů vyskytuje ojediněle, častěji napadá mladé jedince. Výskyt krevniček v těle ryby nepoznáme na první pohled. K úbytku červených krvinek a tím poškození krevního obrazu ryby dochází postupně a tak kritický stav nemoci, kdy jsou již patrné změny ve vzhledu ryby, přicházejí až po delší době. Ryba tmavne, hubne, její pohyby přestávají být plynulé, sedá u dna a prohýbá se do oblouku. Krevničky napadají ryby na konci zimy a začátkem jara, tedy v období, kdy mají nejslabší obranyschopnost. Přenašečem choroby jsou zejména pijavice. Vyvarujte se tedy přidávání ryb z volné přírody do vašeho jezírka a pravidelně kontrolujte, zda se ve vodě nevyskytují pijavice.

Tasemnice

Tento cizopasník se na rozdíl od teplokrevných živočichů vyskytuje u ryb ve střevech, neboť žaludek v jejich trávicím ústrojí chybí. Tasemnice se zachytávají na stěnách střev a postupně znemožňují jejich průchodnost. U takto postižené ryby si všimneme nápadně zvětšeného břicha. Pravděpodobnost výskytu tasemnice u vašich ryb v okrasném zahradním jezírku je mizivá, pokud nepřidáváte ryby z volné přírody. Vyhněte se krmení vašich ryb nitěnkami, které jsou pro tasemnice takzvaným hostitelem.

Motolice oční

Tento parazit se usídluje, jak už název napovídá, v čočce oka ryb. Jak postupně narůstá, dochází až k prasknutí čočky. Ryba oslepne a to je moment, kdy máte možnost zjistit, že vaše ryba byla napadena motolicí oční. K výskytu tohoto parazita ve vodě dochází následovně: do vody se vajíčka motolice dostávají trusem ptáků, následně se z nich vylíhnout larvy, které ve svém vývinu pokračují v plovatce bahenní. Poté jsou larvy opět vyloučeny do vody výkaly a nyní už pronikají přímo do ryb žábrami a kůží. Putují do střev, odkud krevním řečištěm cestují do oční čočky. Nekonečný koloběh života motolice oční pokračuje úhynem ryby a jejím pozřením rybožravými ptáky, kteří konzumují jako první právě oči ryb.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map