Virové choroby

29.10.2011

Virové choroby ryb.

Jarní virémie

Jarní virémii neboli jarní vodnatelnost kapra způsobuje Rhabdovirus carpio. Jde o vir, který se rozmnožuje především při teplotách mezi 10 – 17 stupňů Celsia a zákeřně napadá vnitřní orgány ryby včetně jejího krevního systému. Na první pohled tuto nemoc poznáte podle toho, že tělo ryby je nafouklé. V její tělní dutině totiž vlivem působení viru narůstá množství tekutiny, která tam za normálního zdravého stavu ryby není přítomna. Dalším na první pohled zřetelným projevem jsou vyboulené oči ryby a odstáté šupiny - ryba je zježená. Pod šupinami je mok, který při zmáčknutí šupiny vystříkne.

Abyste mohli včas zasáhnout a rybě pomoci, je třeba ryby denně pozorovat. Pokud objevíte apatickou rybu, která se straní hejna a má sklopené prsní ploutve k tělu, pak jde o průvodní jev jarní virémie či jiného nastupujícího onemocnění. Ve chvíli, kdy je ryba nafouklá, není jí obvykle již možné pomoci a je nutné okamžitě rybu z hejna odlovit a do jezírka vlít preparát pro léčbu této nemoci.

KHV – KOI HERPES VIRUS

Jde o nemoc, která se v České republice vyskytuje zřídka a to dovozem nakažených ryb z Japonska. Toto onemocnění se naplno projevuje při teplotách 18 – 30 stupňů Celsia. Hlavním příznakem propuknutí viru je apatický stav ryby, která neplave a ve vodě visí šikmo hlavou nahoru. Tělo ryby je pokryto shluky slizu a žábry se rozpadají. Tuto zákeřnou nemoc není možné léčit. Jedinou prevencí je opatrnost při nákupu ryb u prověřených prodejců.

Zánět plynového měchýře

Hlavním příznakem této virové nemoci je, že ryba plave šikmo hlavou dolů a ocasem nahoru. K zánětu se jako u všech jiných virových onemocnění přidávají ještě onemocnění bakteriální. Tato nemoc je léčitelná a to podáváním antibiotik, která neléčí vir, ale bakteriální onemocnění. Nejde o nijak nebezpečnou chorobu, protože se vyskytuje zřídka. Prevence je jako vždy pečlivý výběr chovatele či prodejce a především dodržovat zásadu číslo jedna – nepřidávat do jezírka s kapry Koi ryby z volné přírody.

Puchýřnatost

Za toto onemocnění je opět zodpovědný herpesvirus. Tato choroba není životu ryby nebezpečná, ale je jednoduše řečeno ošklivá. Jejími příznaky jsou puchýře, které jsou naplněné bílým ztuhlým slizem. Najdete je nejvíce na hlavě a hřbetě ryby nebo ploutvích. Nejčastějším obdobím výskytu puchýřnatosti je doba, kdy má voda teplotu kolem 15 stupňů Celsia. Pokud tuto nemoc, kterou Japonci nazývají rýmou Koi kaprů, objevíme, pak je třeba vodu pozvolna zahřát ke 20 stupňům Celsia a obohatit krmivo o vitamín C nebo propolis. Prevencí tohoto onemocnění je opět nákup ryb od prověřeného prodejce či chovatele.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map