Teplota vody

01.02.2012

Jedná se o základní fyzikální vlastnost vody, která přímo ovlivňuje prosperitu ryb a ostatních biologických procesů ve vašem zahradním jezírku. Ryby nemají stálou teplotu těla, a proto teplota vody souvisí s jejich základními životními pochody. Patří sem zejména rozmnožování, příjem potravy, růst, zdravotní stav a další. Velice důležitou hodnotou, kterou ovlivňuje teplota vody je množství rozpuštěného kyslíku ve vodě. Se stoupající teplotou vody se nasycení kyslíkem snižuje, proto je velice důležité zajistit zejména v letních měsících rybám dostatek kyslíku pomocí vhodného vzduchování.

Koi kapři a ostatní kaprovité ryby jsou rybami teplomilnými. Optimální teplota vody pro jejich zdárný vývin je v rozmezí 22 – 28 0C. Kapři snesou teplotu vody až do 35 0C, ovšem při této teplotě je již nasycení kyslíkem velice nízké a mohou nastat velké problémy.

V jarním období při teplotě vody 10 – 15 0C musíme ryby bedlivě sledovat, neboť při této teplotě mají sníženou imunitu a hrozí jejich onemocnění. V podzimním období je tomu podobně, jen ryby nejsou tak vnímavé k nemocem, neboť nejsou oslabeny po zimě. Ryby v těchto ročních období krmíme kvalitním krmivem, nepřekrmujeme a přidáváme vitamíny.

V zimním období mají ryby snížený metabolismus, nepřijímají potravu a jsou zcela odkázané na teplotě okolí. Ryby se v zimně zdržují v největší hloubce zahradního jezírka, kde by měla být teplota 3 až 5 0C. Pokud bude teplota vody nižší, můžou mít ryby na jaře velké zdravotní problémy. Platí zde zásada, čím kratší je toto období, tím lépe se s tím ryby vyrovnají. Pokud chcete předejít riziku s podchlazením ryb a následnými zdravotními problémy v zimním období, potom lze jezírko zakrýt a vyhřívat, popřípadě přesunout ryby do zimoviště, kde ryby přečkají zimní období mnohem zdárněji. U takto vyhřívaných zimovišť je nutné, aby teplota vody neklesla pod 15 0C, ideální je pokud má přes 20 0C.

Pro Koi kapry je nejhorší rychlé střídání teploty zejména v jarním období, kdy je již teplota v jezírku poměrně vysoká a vlivem sněžení nebo rychlého ochlazení klesne. Zejména u menších zahradních jezírek může dojít k velkým problémům.

Teplota vody hraje důležitou roli také při přesazování ryb z jednoho prostředí do druhého. Teplotní rozdíl by neměl být nikdy větší než 5 0C. Pokud je větší, může dojít u ryb k teplotnímu šoku a následnému úhynu. Proto je dobré při přesazování ryb postupně srovnat teplotu vody tak, aby rozdíl v teplotách byl co nejmenší.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map