Podzim a zima

28.10.2018

Pro zdárné přežití zimního období je třeba ryby připravovat již v září. Věnujte tomuto období velikou pozornost, jedině tak totiž můžete zabránit úhynu ryb, který v zimních měsících hrozí nejvíce.

Zkontrolujte důkladně zdravotní stav ryb, pokud je vše v pořádku, začněte od září přidávat do krmení tekuté vitamíny a zvyšte v krmivu podíl živočišné složky, jako jsou krevetky nebo larvy bource morušového. Je dobré také k současnému krmivu přidávat navíc krmivo s větším obsahem tuku. Těmito kroky ryby dostatečně připravíte pro úspěšné přečkání zimního období a zároveň posílíte obranyschopnost jejich organismu. Dávky krmení začněte zmenšovat v době, když teplota vody trvale klesá pod 15 stupňů Celsia. Úplně přestaňte krmit v momentě, kdy je teplota vody na 10 - 8 stupních Celsia.

 

Technologie v jezírku

V září a říjnu nechte technologii stále plně v chodu. Zakryjte hladinu jezírka sítí proti listí, abyste neměli tolik práce s jeho vysáváním. Po opadu listí ze dna zahradního jezírka důkladně vysajte nečistoty a zbytky listí. Pokud máte spodní gulu, pak kal a bahno odveďte s její pomocí. Odstranit je třeba také vláknité řasy. Rozhodně se vyhněte vypuštění jezírka a jeho napuštění novou vodou. Pro ryby by to byl šok nejen teplotní, ale také by došlo k prudké hydrochemické změně ve složení vody.

V době, kdy teplota vody klesá pod 5 stupňů Celsia, můžete přistoupit ke kompletnímu zazimovaní zahradního jezírka. Vypněte UV lampu, následně filtraci a vypusťte z ní vodu. Čerpadlo ze dna zvedněte a umístěte asi 50 cm pod hladinu vody v jezírku, aby voda dále kolovala a nezamrzla hladina, ale ryby se nepodchlazovaly. Novým trendem v posledních letech je ponechání plně funkční technologie v průběhu celé zimy, pouze čerpadlo je pro období zimy vyměněno za slabší variantu s asi o 3 x nižším výkonem než původní. Jde totiž o to, aby se voda nevyměňovala za 2 hodiny jako v letních měsících, ale její oběh trval 6 – 10 hodin. Stejně jako mnoho jiných chovatelů, můžeme i my říci, že tato varianta je pro kvalitu a úspěšnost přezimování ryb výhodnější. Pozor ale! K této možnosti přistupujte jen v případě, máte-li zahradní jezírko o velikosti minimálně 20 m3 a veškeré jeho vybavení je projektováno pro zimní provoz. To znamená, že potrubí je zakopáno do nezámrzné hloubky anebo kvalitně odizolováno. Pokud by ovšem teplota vody v jezírku klesla po 3 stupně Celsia, pak je nutné vodu ohřívat a technologii vypnout. Ohřívat vodu je možné dvěma způsoby. Použitím plovoucího topného tělesa anebo použitím průtokového vodního ohřívače, který umístíte za jezírkové čerpadlo. Tato opatření je nutné provést v době před zamrznutím vodní hladiny. Mlácením do ledu způsobíte rybám stres a riskujete jejich úhyn. A těch, kteří si prosekli fólii, u nás bylo již také mnoho.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map