Plísňové choroby

31.10.2011

Plísňové choroby

Branchiomykóza

Branchiomykóza, česky hniloba žaber, je jedno z nejobávanějších plísňových onemocnění ryb. Jak už název napovídá, plíseň napadá oblast žaber a prorůstá do jednotlivých žaberních lístků, které vlivem pozdější nekrózy vypadávají a ryby hynou. Rozpoznávacím znamením je lapání ryb po dechu. Ryby téměř nepřijímají potravu a drží se v místech, kde je největší okysličení vody, jako jsou přítoky, vzduchování či fontána.

Léčbu lze provádět pouze ve stádiu, kdy se rybě ještě nerozpadají žábry, koupáním v chloraminu B nebo T. Jde o poměrně drastickou metodu, je však jedinou možností léčby. Hniloba žaber nepostihuje zpravidla celé hejno, ale jen několik kusů ryb. Důležitá je tedy prevence, kterou je čistota vody, správný poměr dusíkatých látek a pravidelná kontrola žaber ryb.

Saprolegniósa

Takzvané povrchové zaplísnění ryb způsobují plísně rodu Achlya a Saprolegnia. Na těle ryby se projevuje tak, že vytváří povlaky, které připomínají vatu nebo jemný mech. Nejčastěji ji objevíme na ploutvích nebo kůži, především se vytváří na místech, která byla již dříve nějak poškozena. Plíseň může vytvořit až 1 centimetr vysoký povlak, pod nímž dochází k rozkladu tkáně.

Rybu napadenou povrchovým zaplísněním léčíme koupelemi v léčivých přípravcích určených pro léčbu plísní jako je například malachitová zeleň.

V každém případě je nutné dodržovat prevenci, která spočívá v udržování čisté vody v zahradním jezírku. Dále se snažte zamezit možnosti poranění ryby ostrými předměty a různými výčnělky. S rybou manipulujte co nejšetrněji, nejdříve si namočte ruce, abyste rybě nesetřeli ochranný sliz. A nepodceňujte kvalitu krmiva. Prémiové krmivo obsahující dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků zajistí vašim rybám silný imunitní systém, který je schopný zastavit plísňové onemocnění již v jeho počátku.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map